Welcome Guest: S’enregistrer | Connexion
 
FAQ| Rechercher| Membres| Groupes
 
Kevork Çavuş’un Tespihi
 
Poster un nouveau sujet   Répondre au sujet
Armenian on web Index du Forum -> Le Génocide Arménien - Հայկական Ցեղասպանութիւն - 1915 Ermeni Soykırımı -> 24 Nisan 1915'i anma, tartışmalar - commémorations, débats, annonces
Sujet précédent :: Sujet suivant  
Auteur Message
vahe2009
Modérateur Général
Modérateur Général

Hors ligne

Inscrit le: 07 Nov 2009
Messages: 28 221
Point(s): 79 636
Moyenne de points: 2,82

MessagePosté le: Sam 9 Juil 2016 - 07:54
MessageSujet du message: Kevork Çavuş’un Tespihi
Répondre en citant

Kevork Çavuş’un Tespihi







Pasur köyü Andok dağının karşı yamacında kurulmuş küçük bir köydür. Andok dağı (2900 rakım) yamacını ve köyü birbirinden Pasur çayı ayırmakta. Köyün kuzey doğu yamancında küçük köy ve mezralar bulunmaktadır. Pasur çayını geçtikten sonra karşı yamaçta Hesamdin dağının yamacında Nerçıg köyü, biraz daha üst kısmında Qoçıka ve Gırındes mezrası bulunmakta. Gırındes köyü Hesamdin dağının zirvesine çok yakın. Zirvede Arqina çeşmesi bulunmakta. Zirveyi aştıktan sonra Norhana Köyü dağın öbür yamacında bulunur. Buradan sonrası Gıyank bölgesine bağlı köy ve mezralar başlamaktaydı. Bu köy ve mezralar Antok dağının zirvesine doğru büyük ve çok yüksek bir vadi içerisinde Helin köyü ve İnikan bölgesi başlar.
Burada Guznag ve Sevit köylerini içine alan İşxanadzor vadisi içerisinde yer alır. İşxanadzor vadisinin en yüksek yerleşim yeri İşxanadzor vadisi ile aynı adı taşıyan bir köy bulunmaktadır. Bu günkü adı ile Akçaser köyü. Köyde Surp Astvadzadzin Vang isminde bir kilise bulunmaktadır. Bahse konu olan bu yerleşim yerleri çok yüksek rakımlı (2700-2800 Rakım) tepelerin yamaçlarına kurulu olduğundan ulaşımı çok zordur. Yıllarca araba yolu yoktu. Buralara sadece at veya katırlar ile ulaşım sağlanırdı. Yılın altı ayı fazla kar yağışından dolayı ulaşım sağlanamazdı. Her yıl buralara 5-6 metre kar yağar. Son 10-15 yıl içerisinde çeşitli kereler yol yapıldı ise de yağıştan dolayı yollar hep bozuldu. Halen bile kış aylarında bu köylere araç ile gidilemiyor.

1894-95 Sasun direnişinden hemen sonra Gıyank’ın bu köylerine gidiş ve gelişler tamamıyla Ermeni fedailerin denetimindeydi. Bu köylere yabancı hiç kimse kontrol olmadan sokulmazdı. Ermeni fedailer kendilerinin ve köylülerin güvenliğini sağlamak için çeşitli tepelere kontrol noktaları oluşturmuşlardı. Türkler tarafından istihbarat almak için Kürt köylüler çoğu kez yakalanmış ve cezalandırılmıştı. Bu nedenle Gıyank köylüleri ile çok iyi ilişkiler içerisinde olan belli insanlar bu bölgeye izin ile girebilmekteydiler.

Akçaser köyü Andok dağı zirvesinin hemen altında kurulu birkaç mahalleden oluşmaktaydı. Hayvancılık, ipek böceği, ceviz, sumak ve balcılık yaparak geçimlerini sağlamaktaydılar. Şehir merkezlerinden çok uzak olduğu için yılda birkaç kez ancak şehir merkezine gelinebilmekteydi. Hem yol olmayışı hem de çok zorlu ve uzun bir mesafe kat etmek gerekiyordu. Şehir merkezine varmak için. Yaklaşık 10-12 saat yaya olarak gidilebiliniyordu. Bu nedenle yılda bir kez ihtiyaç karşılamak için şehir merkezine inilebiliyordu. Burada doğup ölene kadar hiç şehir merkezine inemeyenler bile vardı. Diğer zamanlarda üretilen mallarının ticaretini şehir merkezinden gelen güvenilir tüccarlar vasıtası ile gerçekleştirirlerdi.

Gırındes mezrasından Kürt Mirzo bu güvenilir köylülerden biriydi. Mirzo hayvan tüccarı idi. Çevredeki hem Kürt hem de Ermeni köylüler tarafından güvenilen ve sevilen biriydi. Mirzo zaman zaman bu köyleri ziyaret edip satın alınacak hayvanları toplayıp şehir merkezinde satışını yapar ve köylülerden satın aldığı hayvanların bedelini öderdi.

Sasun direnişinden sonra Gıyank’ın bu köylüleri şehir merkezine hemen hemen hiç inemez durumdaydılar. Mirzo Akçaser köyüne hayvan satın almak için gider. Köydeki dostu Artin kapı önünde büyük bir kazanın içerisindeki etlerin pişirilmesi için odun kırmak ile meşgul idi. Selamlaştıktan sonra çok yakın dostu Artin, Mirzo’yu çok soğuk karşılamıştı. Ayrıca çok tedirgindi. Bunu fark eden Mirzo Artin’e niye böyle davrandığını merak edip; neden böyle davrandığını sorar. Artin, Mirzo’ya biraz beklemesini söyleyip eve doğru yönelir. Artin’in evinde yirmiye yakın fedai bulunuyordu. Fedailerin Mirzo’u öldüreceğini bildiği için. Önceden içerde bulunan Fedailere Mirzo’nun iyi biri olduğunu kendisini kardeşi gibi gördüğünü, eğer onu öldürürseniz, kendisini de öldürmelerini gerektiğini söyler ve onlardan Mirzo’yu öldürmemek için söz aldıktan sonra evden dışarı çıkar. Artin yüzünde sevinç ve tebessümle Mirzo’ya yönelir. Kürt Mirzo Müslümandı. Hıristiyan bir Ermeni’nin kestiği hayvanı haram sayıp yemezdi. Artin kazan içerisinde kestiği keçiyi evde bulunan misafirlere kesmişti. Keçiyi Hristiyan Ermeni olan Artin kendisi kesmişti. Bu nedenle Hristiyan birinin kestiği keçiyi Müslüman biri yiyemezdi. Artin’de bu eti Mirzo’ya yediremezdi. Bu nedenle Artin, Mirzo’ya bir horoz yakalayıp kendisinin kesmesini söyler. Daha sonrada evine yani içeriye buyur eder. Artin’in neşesi yerine gelmişti. Tedirginliği geçmişti.

Mirzo evin içerisine girdiğinde 20ye yakın silahlı fedainin içerde olduğunu görür. Bu fedailerden iki tanesinin yüzünün poşu ile kapalı olduğu dikkatini çeker. İki fedainin yüzü poşu ile kapalı sadece gözleri gözükecek şekilde sarılı idi. Belli ki bu fedailer kendilerini gizlemek istemiştiler. Mirzo yüzleri sarılı olan fedailerden birini gözlerinden tanımıştı. Bunlardan biri çok sevdiği bir dostu idi. Mirzo buna yönelerek ( ” Kıriv é Kiverk tu çı ma xu jımın vedışéri? “) (Kürtler Kevork’ a “Kiverk” derler) -(Kürtçe) -“Kirve Kevork sen niye kendini benden gizliyorsun?” diyerek sitemde bulunur Mirzo. Yüzünü gizleyenlerden biri Büyük Kahraman Kevork Çavuş idi. Daha sonra Kevork Çavuş yüzünü açıp, dostu Mirzo ile kucaklaşır. Beraber yemeklerini yerler. Mirzo horoz, fedailer keçi etini….

Yemekten sonra Mirzo fedailerle vedalaşıp gitmeye hazırlanır, Kevork Çavuş ile kucaklaşırken Kevork Çavuş elinden hiç eksik etmediği kehribar tespihini Mirzo’ya verir. Mirzo’ya; Eğer kontrol noktalarındaki fedailer kendisini durdurur iseler, bu tespihi fedailere göstermesini tembihleyip vedalaşırlar.

Mirzo Artin ve diğer köylülere ait hayvanları alıp, Pasur’a doğru yola koyulur. Gerçektende yolda birkaç kontrol noktasında Fedailer Mirzoyu durdururlar. Mirzo Kevork Çavuşun tespihini fedailere gösterip, bu kontrol noktalarından sağ salim geçebilmişti. Fedailerin hepsi Kevork Çavuş’un tespihini tanıyorlardı.

Mirzo Kevork Çavuş’un verdiği kehribar tespihi uzun yıllar evinde bir askıya takıp saklamıştı. Bu tespih Mirzo öldükten sonrada evlerinin duvarında asılı kalmıştı. Taa ki Türk Askerleri 1992-93 yıllarında bu köylere baskın düzenleyip köyleri yağmalarken yağmacı askerlerden biri bu tespihi almıştı.

Türk ordusu yıllarca kahraman Kevork Çavuş’u öldürememişti. Özel birlikler Kevork Çavuşu yakalamak için, ölüsüne-dirisine keselerce altın ödül koymuştu. Yinede öldüremediler.

Büyük kahraman Mayıs 1907 tarihinde ünlü Sulukh savaşında şehit düştü… Canını aldılar. Ya ruhu …Ruhu bu topraklarda hep yaşayacak. Ardag’ın, Sasun’un, Garod’un, Vartan’ın, Mıgırdıç’ın …. bedeninde….

GAROD SASUNYAN (Pasur Kyuğ-Sasun)

Akunq.net

http://akunq.net/tr/?p=41118

.............

http://www.maratoug.com/archives/7710


Dernière édition par vahe2009 le Sam 9 Juil 2016 - 07:59; édité 1 fois
Revenir en haut
vahe2009
Modérateur Général
Modérateur Général

Hors ligne

Inscrit le: 07 Nov 2009
Messages: 28 221
Point(s): 79 636
Moyenne de points: 2,82

MessagePosté le: Sam 9 Juil 2016 - 07:56
MessageSujet du message: Kevork Çavuş’un Tespihi
Répondre en citant

1972 Գեորգ Չաւուշ- Աւօ; 
  AVO- Kevork Chavush/ Gevorg Chaush  



 

Click to Enlarge

Click to Enlarge

Click to Enlarge

Click to Enlarge

Click to Enlarge

Click to Enlarge

Click to Enlarge

Click to Enlarge

Click to Enlarge

Click to Enlarge

Click to Enlarge

Click to Enlarge

Click to Enlarge

Click to Enlarge

Click to Enlarge

Click to Enlarge
 

 


Title: "Kevork Chavush"
Citation:


("Գեորգ Չաւուշ" / "Gevorg Chaush")


Author(s)/Editor(s): Avo (Avetis Toumayan) (Աւօ)

Language(s): Armenian (Հայերեն)

Publisher: "Revolutionary Album" Publishing (Հրատարակութիւն <Յեղափոխական Ալպոմ>ի )

Place: Beirut, Lebanon (Պեյրութ, Լիբանան); Year: 1972
Pages: 408; Cover: Hardcover; Sizes: 15(W)x23.5(H) cm

Condition: Good Condition: Age wear. Crack on the hinge, low quality printing, different kinds of paper had been used for printing. Overall, internally clean; well kept and well preserved.For more information regarding book's condition- check provided images or ask us.

Item's Code: LA-466
ABOUT: 

Very rare and unique, 1972 biographical book of Kevork Chavush (or Gevorg Chaush) by Avo. Published in Beirut, Lebanon (1st Edition), with many illustrations.
Kevork Aroyi Ghazarian (Armenian: Գէորգ Արոյի Ղազարեան) (1870 – 27 May 1907) commonly known as Kevork Chavush or Gevorg Chaush (Armenian: Գէորգ Չաւուշ), was an Armenian fedayee in the Ottoman Empire.


-------------------------------------------------- 
Աւօ- "Գէորգ Չաւուշ" Պէյրութ/ Լիբանան 1972, 416 էջ, Հրատարակութիւն <Յեղափոխական Ալպոմ>ի
Աւօ Թումայեան «Գէորգ Չաւուշ» գիրքը պատրաստած է տարբեր վկայութիւններ մէջբերելով եւ ամբողջական պատկերը տալով Գէորգի  կենսագրութեան:

Գևորգ Չավուշ, Սարհատ (Ղազարյան Գևորգ Արոյի) (1870, գ. Մկթենք (Սասունի Փսանք գավառում) - 1907, գ. Սուլուխ, թաղված է Մուշում), ազգային-ազատագրական շարժման գործիչ, ֆիդայի: ՀՀԴ կուսակցության անդամ: Սովորել է Սշո Ս. Կարապետ վանքի դպրոցում (1886-88): 1880-ական թթ. վերջին գործել է Արաբոյի՝ Տարոնում առաջին հայդուկային խմբում: 1890-94-ին համագործակցել է Միհրան Տամատյանի և Համբարձում Պոյաճյանի (Մեծն Մուրադ) հետ: Մասնակցել է Սասունի 1891-94-ի ինքնապաշտպանական մարտերին (հատկապես աչքի է ընկել Տալվորիկի 1893-ի կռիվներում), ձերբակալվել և արգելափակվել է Բիթլիսի, ապա՝ Սուշի բանտերում: 1896-ին փախչելով բանտից ապաստանել է Սասունում, միացել Գուրգենին և Հրայրին: Աղբյուր Սերոբի սպանությունից (1899) հետո կազմակերպել է մատնիչ Ավեի (1900), ապա Անդրանիկի հետ՝ Խալիլ բեյի սպանությունը: 1900-01-ին մղել է մի շարք կռիվներ (Բերդակի, Նորշենի և այլն), որոնք կարևոր տեղ են գրավում հայդուկային շարժման պատմության մեջ: Ղեկավար մասնակցություն է ունեցել 1901-ի նոյեմբերին Աոաքելոց վանքի կռվին , 1904-ի Սասունի ապստամբությանը (Սասունի հվ. ճակատի հրամանատար): Ապստամբության պարտությունից հետո անցել է Վան, սակայն Աղթամարի խորհրդակցությունից (1904-ի օգոստոս) հետո, որպես ՀՀԴ կուսակցության ղեկավար գործիչ, վերադարձել է Տարոն: 1905-ին մղել է (անհաջող)
Հայդուկային խմբավորում
Խարսի, Ալվառինջի կռիվները: 1906-07-ին գործել է Ռ. Տեր-Մինասյանի հետ: Սեծ ջանքեր է գործադրել հայ-քրդական համագործակցության ստեղծման համար: Գևորգ Չավուշի մղած հայդուկային կռիվներն (շուրջ 40) ընթացել են կազմակերպված և գրեթե միշտ ավարտվել հաղթանակով: Գևորգ Չավուշը հակված է եղել հայդուկային պայքարին, սակայն չի հակադրվել ընդհանուր ապստամբության գործիչներին և հնազանդվել է նրանց որոշումներին: Զոհվել է Սուլուխի նշանավոր կռվի ժամանակ: Գևորգ Չավուշը հայ ազգային-ազատագրական շարժման փառաբանված հերոսներից է, ժողովուրդը երգեր է հյուսել նրա մասին:

Ա. Ներսիսյան 




* (see Terms below)- We operate our business from our 2 locations (main one in Pasadena, CA, USA & the 2nd one in overseas), thus, based on the item's availability and/or buyer's location (country), your purchased item will be shipped from either of our offices/storage. This particular item will be shipped from our overseas office, so please give a little more time for delivery.

 
VISIT OUR EBAY STORE AGAIN- SINCE WE ADD NEW BOOKS & OTHER ITEMS REGULARLY! 
ADDITIONAL INFO 

Kevork Aroyi Ghazarian (Armenian: Գէորգ Արոյի Ղազարեան) (1870 – 27 May 1907) commonly known as Kevork Chavush or Gevorg Chaush (Armenian: Գէորգ Չաւուշ), was an Armenian fedayee in the Ottoman Empire. 
Kevork Chavoush was a legendary fedayee whose main goal was to ameliorate the plight of the Armenian peasantry in the face of harassment by marauding Turks and Kurds. To this end, he advocated armed resistance. Chavoush's extraordinary daring and valor inspired his men as he led the resistance in the region of Daron-Sasun from 1904 until 1907, when he was killed in battle. Kevork Chavush was known to have good relations with some Kurdish leaders of the region. He would openly meet and dine with them and at the same time, try to persuade them to not obey orders by the Sultan, who had hired the Kurds as part of his Hamidieh guards. This was in vain as the Kurds ended up not joining the Armenian revolutionaries.[1] Kevork Chavush, is called "the man with the dagger who was always ready to punish those who molested the defenseless people." 
 

 



Revenir en haut
mafilou
Administrateur
Administrateur

Hors ligne

Inscrit le: 04 Sep 2006
Messages: 15 949
Point(s): 47 798
Moyenne de points: 3,00

MessagePosté le: Ven 30 Juin 2023 - 21:59
MessageSujet du message: Kevork Çavuş’un Tespihi
Répondre en citant

27 MAY, 2022
Յեղափոխական Կռիւ. Գէորգ Չավուշի Մահը



ՄՈՒՇ, յունիս 14

Արդէն գրեցինք Տարօնի պաշտպան Գէորգ Չավուշի հերոսական մահը: Անոր ներկայութիւնը խիստ կ'անհանգստացնէր պաշտօնական շրջանները, ամեն կողմ լրտեսներ կը վխտային՝ իմանալու անոր տեղ եւ յանկարծակիի բերելու: Եւ դէպքն ալ չ'ուշացաւ:


Մայիսի 27-ին Գէորգ Չավուշ և Ռուբէն իրենց 17 զինւորներով Սուլուխ կը գտնւէին կարեւոր գործով մը: Այդ միջոցին երկու թիւրք կ'անցնէին գիւղով եւ ոչ ոք չէր կասկածեր անոնց ուղղամտութեան վրայ: 2 ժամ վերջ գիւղը կը շրջապատւի զօրքերով եւ ոստիկաններով. Գէորգ Չավուշ – ինչպէս միշտ, անվախ և յանդուգն – դուրս կը նետէ ինքզինք թշնամու ահագին բազմութեան վրայ յարձակելու եւ ցրիւ տալու: Զուր ընկերներ կը թախանձեն քիչ զգոյշ լինել. ան բաց կռւի կը մտնի զօրքերու հետ, ընկերներ կը ստիպւին հետեւիլ անոր: Կռւի սկզբին իսկ Գէորգ Չավուշ կը զարնւի: Սպաղանցի Կալէն (Գալէ) տեսնելով ընկերոջ զարնւիլը, առաջ կը նետւի, բայց ինք ալ կը զարնւի. անկէ յետոյ կը զարնւի և Կարսեցի Յակօն: Այդ ձեւով կռիւը շարունակել անկարելի կը գտնէ Ռուբէն, որ իսկոյն կը դիմէ ուրիշ միջոցի. ան ամբողջ ոյժով կը դիմադրէ զօրքի գիւղ ներս խուժելուն, մինչեւ որ գիւղացիք կարող ըլլան գիւղէն քաշւիլ եւ ապաստանիլ զանազան գիւղեր: Կռիւը կը շարունակւի ամբողջ օրը: Կռւի ատեն կ'ընկնին Քէօսէ բինբաշի եւ 10 զինւորներ. թիւրքեր կը կատղին. բայց չեն կրնար գիւղ մտնել, մինչեւ մութը կը կոխէ: Գիւղացիներ օգտւելով մթութենէն՝ հետզհետէ դուրս կ'ելլէն գիւղէն: Ֆէդայիները, կռիւը կը շարունակեն մինչեւ ուշ գիշեր, երբ այլեւս կռիւը շարունակել անկարելի կը նկատեն, դուրս կ'ելլեն գիւղէն: Զօրքեր միայն առաւօտ կը համարձակին ներս խուժել գիւղ, ուր շատ քիչ մարդ մնացած էր: Թուրք ամբոխն ու զօրքը վրէժը կը լուծեն անմեղ գիւղացիներէն: Նոյն օր գիւղին մէջ կը սպանեն Չաթօ Կարօտան, Բարսեղ Յովասափեան 25 ամեակ, Առաքել Գասպարեան 48 ամեայ, Մկրտիչ Տօնօյեան 26 ամեայ եւ Մշեցի Աւօ Չուստան 45 ամեայ: Բռնաբարւել են գիւղի մէջ Յովսէփի կին՝ Կուլօ, Օհանի կին՝ Զըմօն, երկուքն ալ մանկահասակ կիներ եւ Նադօյի կին՝ Վարդէն, որ արդէն պառաւած էր: Գիւղէն սարսափահար փախուստի ատեն Արածանիի մէջ ջրամոյն խեղդւեր են գաւռցի Սարգսի 2 ամեայ աղջիկը, Մուրատի մի ամսեայ աղջիկը, մշեցի Աւօի մէկ ու կէս ամեայ աղջիկը Հարկօն, Սրգօյի 2 ամեայ տղան, Մկրօյի հինգամեայ աղջիկը՝ Շուշան եւ Պէտօյի 7 ամեայ տղեկը: Գիւղը բոլորովին կողոպտւած է, ժողովուրդը ցիրուցան, բոլոր արուները հալածական ու փախստական. գիւղացիներէն մինչեւ այժմ ձերբակալւած են 3 հոգի, մնացեալները կը փնտռւին:

Սուլուխի դէպքերէն վերջ խիստ բռնութիւններ գործ դրւեցան շրջակայ հայ գիւղերու մէջ. շատ հայեր կը սպանւին: ...



Սարսափ է ամէն կողմ. ամբողջ մի շաբաթ քաղաքի խանութները փակւած էին. կառավարութեան միջամտութեամբ եւ բռնի՝ հայերը խանութները բացին, բայց չեն համարձակիր ազատ շրջիլ. ընդհանուր անապահովութիւն: Զօրքեր ու ժանդարմներ կը փնտռեն ֆէդայիներու խումբը եւ յատկապէս Ռուբէնը: Սուլուխի կռւի մէջ Ռուբէնի խիզախ շարժումներն ու անվախ յարձակումները խիստ լարած են կառավարութեան ուշադրութիւնը, զայն ձերբակալել ինչ գնով և ըլլայ:

«Դրօշակ» - Յունիս-Յուլիս 1907
Թիւ 6-7 (184)

Գէորգ Չավուշի կենսագրութիւնը, որ լոյս տեսած է «Դրօշակ»ի յետագայ թիւերուն մէջ (1907 թիւ 8, 9, 10), օրին, հրատարակուած է նաեւ առանձին պրակով, որ կը ներկայացնենք:

https://arftroshag.blogspot.com/2022/05/blog-post_27.html
_________________
Emeğe saygılı olun, alıntılarınızda link gösterin ...


Revenir en haut
Montrer les messages depuis:   
Armenian on web Index du Forum -> Le Génocide Arménien - Հայկական Ցեղասպանութիւն - 1915 Ermeni Soykırımı -> 24 Nisan 1915'i anma, tartışmalar - commémorations, débats, annonces Toutes les heures sont au format GMT + 1 Heure
Poster un nouveau sujet   Répondre au sujet
Page 1 sur 1
Sauter vers:  

 



Index | Créer un forum | Forum gratuit d’entraide | Annuaire des forums gratuits | Signaler une violation | Charte | Conditions générales d'utilisation
phpBB
Template by BMan1
Traduction par : phpBB-fr.com