Welcome Guest: S’enregistrer | Connexion
 
FAQ| Rechercher| Membres| Groupes
 
Önce Vatan'ın Usta Kalemi !!! Levent ( Levon ) Beg Yazıyor: MIHLAYICI
 
Poster un nouveau sujet   Répondre au sujet
Armenian on web Index du Forum -> D'hier à nos jours - Երեկ և այսօր - Dünden bugüne -> Constantinopolis - Կ. Պոլիս - Istanbul
Sujet précédent :: Sujet suivant  
Auteur Message
vahe2009
Modérateur Général
Modérateur Général

Hors ligne

Inscrit le: 07 Nov 2009
Messages: 28 221
Point(s): 79 636
Moyenne de points: 2,82

MessagePosté le: Jeu 19 Fév 2015 - 08:26
MessageSujet du message: Önce Vatan'ın Usta Kalemi !!! Levent ( Levon ) Beg Yazıyor: MIHLAYICI
Répondre en citant

Önce Vatan'ın Usta Kalemi !!!

Levent ( Levon ) Yazıyor:

MIHLAYICI USTALARI



Herhangi bir mücevher; yüzük, küpe vs. üzerine değerli taşlar mıhlayan Ustalara “Mıhlayıcı” denir. Kuyum san’atı’nın diğer ince kolu olan “Mıhlayıcılık”, kuveetli göz isteyen bir san’at koludur ki, mezkûr sanat’ın Ustaları bu sebeple erken çaptan düşerler.

1-: JİRAYR ÇAMÇİK USTA:
Benim çocukluk dönemimde (10 yaşında) Mıhlayıcı Ustaları’nın en büyüklerindendi. (1943) benim ilk Ustam olan merhum Miran Şiroyan’ın yakın arkadaşıydı. Bu sebeple kendilerini yakından görebilme şansını elde edebilmiştim.
2-: ONNİK OZANYAN USTA:
Gayet mahir bir mıhlayıcı Ustası idi. Takriben 1950’lerde mesleğini terk ederek, Kapalı-Çarşı’nın “Halıcılar bölümüne” yerleşerek, Turistik Halı işleri yapmaya başladı. İhtiyaç sahibi her ferde yardım elini uzatmaktan geri kalmazdı.
3-: ARDAŞ PARTOĞYAN USTA:
Çamçik ve Ozanyan Ustaların yanında yetişmiş ve gayet mahir bir Mıhlayıcı Ustası olmuştur. Yeni-Kapu’dan yakın arkadaşım olan Partoğyan, (2001) yılında vefat etmiştir.
4-: MUŞEĞ SETYAN USTA:
Sayılı Mıhlayıcı Ustalarındandır. Yeni-Kapulu olan Setyan, eski arkadaşlarımdandır. Zaman içinde yollarımız ayrılmış; “Sepeti koluna, herkes yoluna” olmuştur!...
5-: KRİKOR GÖZÜBÜYÜK USTA:
“Alaturka Mıhlama” yapan Ustalar içinde hatırı sayılır olanların başta gelenlerindendir. İyilik sever candan bir kişiliği olduğu için Kuyum çarşısında herkesin sempatisini kazanmıştır.
6-: ĞAÇİK USTA:
Gayet mahir bir Usta olmasıyla birlikte; vicdanlı ve yardımsever oluşuyla da dikkatlere çekmiştir. Benim zor yıllarımda, bana da hayli yardımı dokunmuştur.
Musevi bir Hanımla evlidir ve gerçek mana da bir Hanımefendi olan zevcesi, Ğaçik Usta’nın sağ koludur dense yeridir. Çünkü, hemen her işine koşar, her sıkıntısını gidermeye çalışır.
7-: KARNİK USTA:
Genç Ustaların en iyilerinden olarak bilinir. (Büyük-Vlânga) semtinden olan Karnik Usta, Kastamonulu Ermenilerdendir. Tahminimce, 1980’li yıllarda ABD’ye göçmüş ve orada çalışmaktadır.
8-: ESTİ NUPAR USTA:
50’li, 60’lı yıllarda sayıları hayli azalmış olan “Alaturkacılar”ın önde gelen mahir Ustalarındandır; Nişanca’nın “Havuzlu-Hamam” semtinden olan Nubar Usta; Hiçbir gerekçe göstermeden aniden bırakıp gitmesi yüzünden, (Esti) lakabı almıştır.
Nubar Usta, sanatından ayrı bir de Sporculuğu ile tanınmış ve takdir görmüştür. (SET-SPOR) Kulübünün Kaptanı ve gayet iyi bir futbolcu olan Nubar Usta; genç denebilecek bir yaşta, vefat etmiştir. Ne denir: Hz.Allah’ın rahmeti üzerinden eksik olmasın.
9-: TOPAL GARBİS USTA:
Yeni-Kapulu Garbis Usta; (1942-1945) yılları arası Ustalığı ile nam salmış değerli bir sanatkardı. Çocukluğunda, Tramvay’a atlarken düşmüş ve bir ayağını kaybetmiş olduğundan: (Topal Garbis) lakabıyla anılmıştır.
Son derece yakışıklı bir genç olarak, topal olmasına rağmen hayli genç kadının yüreğini hoplatabilmiş olan Garbis Usta; Genç denecek bir yaşta vefat etmiştir.
10-: GARBİS TOMARCA USTA:
Genç Ustalar içinde nam salmış bir “Alaturkacıdır”. Kendisini 1967 yılında tanıdım ve kısa zamanda yakın arkadaş olduk. Samatya-Kapulu olan Garbis Usta; 1977’lerden sonra, hakkımda çıkarılan dedikodulara inanarak (Irk haini, Türk dostu) benden uzaklaşmış ve bilahare ABD’ye göçmüştü.
11-: HAMPAR KARABOĞOSYAN USTA:
“ÇUHACI HANIN” meşhur aşçısı “Mıgır Usta”nın mahdumudur. Genç Mıhlayıcılar içinde, sayılı Ustalardan olan Hamparzum Usta, arkadaşları muhitinde (Parlak Hampar) olarak bilinirdi. Nişancalı olan Hampar ABD’ye göç etmiş ve orada bir Kuyumcu dükkânı açmış; Soyguncu Zencilerin bir baskınında öldürülmüştür.
12-: ĞAÇİK USTA:
Mahir bir Usta olarak tanınmıştır. Kendilerini yakında tanımamış olduğum için, herhangi bir yorumda bulunmamın yersiz olacağı inancındayım.
13-: BEDROS USTA:
İyi bir “Alaturkacı” idi. Gençlere doğru yolu aşılamaya bayılır ve tanıdığı her genci öz evlâdı gibi severdi. Vefat etmiştir.
14-: GARO AVAKYAN:
Yeni-Kapulu olan Avakyan Usta, san’atının ehli bir Mıhlayıcı idi. Yakından tanıyabilme imkânım olmamıştır ve ancak, Mıhlayıcılıkta aranan bir sanatkar olması dışında hiç bir bilgi edinemedim.
15-: MIGIRDİÇ USTA:
Yeni-Kapulu Mıgırdiç Usta, tanınmış mıhlayıcılardandır. Zaman içinde Çarşıyı terk etmiş ve şuan ne işle meşgul olduğunu öğrenemedim?...
16-: SAHAK USTA:
Yeni-Kapulu Sahak Usta, benim çıraklık yıllarımda (1943) yakışıklı ve hemen her çarşılının takdir ettiği değerli bir usta idi. Takriben (1950’lerde) ABD’ye göçmüştür.
17-: RUPEN ŞENBERBER USTA:
Yeni-Kapulu, meşhur “Cilacı Ustası” Artaki’nin mahdumudur. Genç Ustalar içinde en iyilerdendir. Rupen Usta gayet terbiyeli ve saygıdeğer bir sanatkârdı.
18-: VAHAK ŞENBERBER USTA:
Rupen Usta’nın yeğenidir. Yeni-Kapulu Vahak Usta, yeni nesil Ustaları içinde “Alaturkacılıkta” son derece mahir bir sanatkârdır.
19-: KEVORK VARTANYAN USTA:
Yakın arkadaşlarımdan olan Kevork Usta, mahir bir sanatkardır.
3-4 yıl Beyrut’ta kaldığı için arkadaşları “Beyrutlu Kevork” lakabını takmışlardır. İyi bir sanatkar olmasıyla birlikte, iyilik severliğiyle de dikkatlere çekmiştir.
20-: ONNİK USTA:
Önde gelen Mıhlayıcı Ustalarındandır. Sanatı kadar, kişiliğiyle de dikkatlere çekmiş, insancıl bir Ustadır.
21-: VENSAN USTA:
1940’lı yılların tanınmış Mıhlayıcılarındandır. Ayrıca, insancıl ve iyilik severliği de dikkatlere çekmiş ve herhangi biri dara düştüğünde, onun yardım toplaması, tüm Çarşı tarafından takdir görmüştür.
22-: ŞAVARŞ BASMACIYAN USTA:
Sanatı kadar Soyadıyla da dikkatlere çekmiş mahir bir Mıhlayıcıdır. Bilindiği gibi “Basmacıyan”lar Osmanlı Ermenileri’nin zadegan sınıfından idi.
23-: MIGIRDİÇ KÖKÇÜYAN USTA:
“Alaturkacılar” içinde hayli sözü edilen pek mahir bir Ustadır. Kuyumcular Çarşısı’nın ileri gelenleri içinde sözü geçer bir özelliği de vardır.
24-: MIGIRDİÇ BOYACIYAN USTA:
Tanınmış Mıhlayıcı Ustalarındandır. Yanında yetişen Çırakları her daim aranan birer değerli sanatkarlar olmuşlardır.
25-: ÇAMUR AGOP USTA:
Lakabıyla bağdaşmayan ve bilhassa sözünde durmasıyla da tanınmış bir mahir sanatkardır. Bu lakabı niçin takılmış ise bir türlü öğrenemedim?...
26-: ÇOPUR BOĞOS USTA:
Alaturka ve Alafranga, her iki dalda da mahir bir sanatkardı. Sanatı dışında en ziyade meşgul olduğu; genç işçi ve kalfalara sanatın püf noktalarını öğretmeye çalışması olmuştur ki, bu meziyeti gerçekten bahse değerdir. Zira çoğu sanatkar mesleğinin inceliklerini, çıraklarına öğretmek istemezlerdi.
Bu değerli insan hakkımda çıkarılan dedikodulara inanarak, bana küsmüştü ve her ne yaptımsa iftira olduğunu anlatamamıştım.
Ne diyebilirim: Hz.Allah benim üzerime böylesi bir korkunç iftira atanların cezasını versin!
Daha evvel de yazdığım gibi: (Levon Türk dostudur, ırk hainidir) Dedikodular yüzünden nice arkadaşımın benden uzaklaştığını acı duyarak gördüm!...
27-: BERÇ 31 USTA:
Bu lâkap Berç Usta’ya niçin neye istinaden takılmış ise değil ben, çoğu kimse bilmezdi ve öyle de kalmıştır. Kendisi gayet mahir bir sanatkardı.
Şayet nasip olursa, önümüzdeki bölümde, “Kuyum Cilacıları”nı siz değerli okuyucularıma sunacağım. Bu konu, başka Yazarlar tarafından da yazılmış ve fakat, asıl maksada erişemediklerinden, pek rağbet görmemişlerdir. Dahası, bu konuya ilk eğilen, 1979 yılında “Son Havadis” Gazetesinde bendeniz olmuş hayli ilgi toplamıştım. Ayrıca bir de üç ciltlik Ermenileri tanıtım eserimde mezkûr konuyu A’dan, Z’ye işlemiştim.
Siz, “Önce-Vatan Gazetesi” okuyucularımın da değerli istifadelerine sunulmak üzere, tekrardan kaleme aldım. Türkiye Ermenilerini, bir de Ermeni asıllı bir Yazardan tanımanın da ayrı bir özelliği vardır. Yeter ki, dürüst olunsun.
Hürmet ve saygılarımla yeni bölümde buluşabilmek ümidi ile cümlenize hayırlı haftalar diliyorum efendim. Saygılarımla.



http://www.oncevatan.com.tr/turkiye-ermenilerinden-potreler-v-makale,32606.html


Dernière édition par vahe2009 le Lun 23 Jan 2017 - 07:59; édité 1 fois
Revenir en haut
guest
Super Membre
Super Membre

Hors ligne

Inscrit le: 10 Avr 2011
Messages: 5 705
Point(s): 14 834
Moyenne de points: 2,60

MessagePosté le: Dim 22 Jan 2017 - 19:08
MessageSujet du message: Önce Vatan'ın Usta Kalemi !!! Levent ( Levon ) Beg Yazıyor: MIHLAYICI
Répondre en citant

http://www.oncevatan.com.tr/profil/11/levon-panos-dabagyan

Revenir en haut
Montrer les messages depuis:   
Armenian on web Index du Forum -> D'hier à nos jours - Երեկ և այսօր - Dünden bugüne -> Constantinopolis - Կ. Պոլիս - Istanbul Toutes les heures sont au format GMT + 1 Heure
Poster un nouveau sujet   Répondre au sujet
Page 1 sur 1
Sauter vers:  

 



Index | Créer un forum | Forum gratuit d’entraide | Annuaire des forums gratuits | Signaler une violation | Charte | Conditions générales d'utilisation
phpBB
Template by BMan1
Traduction par : phpBB-fr.com